Livet i en dagligvareforretning er ikke bare pip-pip-pip. Det er også poser som revner, ølsalg som stenger og melk som lekker. Og noen ganger litt kjærlighet. Hvilken vei skal egentlig chipen på bankkortet?

onsdag 14. oktober 2009

Legitimasjon til frustrasjon

Tro det eller ei - man er pliktet til å vise legitimasjon uoppfordret ved kjøp av tobakk eller alkohol fram til man er 25 år. Som kasseslave kan jeg melde om at det (ikke overraskende) er svært få som følger denne regelen. På min Ica er det veldig strenge regler når det gjelder ølsalg, og de ansatte blir nærmest pisket til å spørre folk om de har legitimasjon. Vi må jo det når så å si ingen viser den uoppfordret.

Faktisk er det ganske vanskelig å gjette alderen på folk. Gutter har en tendens til å se mye eldre ut enn de er, og flere ganger har jeg vært nervøs for at jeg har solgt alkohol eller røyk til mindreårige. Det er nemlig ikke alltid like festlig å spørre folk om de har legitimasjon. En gang spurte jeg en fyr på 31 (han ut som en 17-åring, jeg lover!), og jeg har måttet be flere 25-årige jenter om unnskyldning. De fleste tar det heldigvis pent, for jeg gjør jo bare jobben min. På et drøyt år hos Ica har jeg dessuten tatt flere småunger på fersken med falsk legitimasjon. Delvis fordi disse hjernedøde mindreårige har lånt leget til folk jeg kjenner fra før, og delvis fordi jeg er jævlig flink. Jeg elsker å ta folk med falsk leg. Høhø.

Uansett - av og til kommer det folk (les: gutter) som ikke blir så happy når jeg spør om de kan være så elskverdige å vise fram legitimasjonen sin.

Kvisete gutt
(som slenger en sixpack med øl på båndet): Halla!
Jeg: Hei. Har du legitimasjon?
Kvisete gutt: Hæ? Seriøst? Spør du meg om legitimasjon?
Jeg (som ikke ser noen grunn til å være superhyggelig): Jeg gjør nok det.
Kvisete gutt: Kødder du, eller? Skal jeg vise leg? Jeg er sikkert mye eldre enn deg, ass!
Herrejesus.
Jeg: Det kan godt hende. Men du må fortsatt vise meg legitimasjon for å kunne kjøpe øl.

Pøbelgutten trekker motvillig opp bankkortet sitt. Jeg tar en rask kikk. Fyren er født i 1989. Ergo er han et knapt år eldre enn meg, og fortsatt ung nok til å måtte regne med å vise legitimasjon ved alkoholkjøp.

Jeg: Jaha, det er greit.
Kvisete gutt: Det er dritlenge siden jeg har blitt spurt om leg, ass! Seriøst, ass!
GREIT.
Jeg: Så fint for deg, da. Vil du ha kvitteringen?

Et hyggelig kundeøyeblikk, med andre ord. I forrige uke var jeg tilfeldigvis en liten tur på Ica Supermarked på Storosenteret. Og hvem oppdager jeg der? Den ufordragelige kvisegutten, så klart! Han jobber også på Ica! Vi er nesten kolleger! Blikkene våre møttes, og jeg kunne se at han kjente meg igjen. Jeg var sekunder fra å trampe bort for å gi ham en skjennepreken. En seriøs butikkansatt skal selvfølgelig vise legitimasjon uten å trekke en mine! I det minste kunne han spart seg for det barnslige raseriutbruddet. Jeg sendte ham i hvert fall et iskaldt blikk før jeg spankulerte rundt hjørnet.

Selv viser jeg alltid legitimasjon når jeg kjøper alkohol - uoppfordret. Det er min plikt, både som samfunnsborger og viktig butikkansatt.


(Neida. Jeg viser bare legitimasjon fordi jeg ser ut som en tolvåring og faenmeg alltid blir spurt).

13 kommentarer:

 1. Utrolig artig blogg! Takk for en god latter :o)

  SvarSlett
 2. sv: Kiwi har begynt å få inn brukbare epler nå :)

  SvarSlett
 3. Og dere må huske at dere EGENTLIG har taushetsplikt, og ikke har lov til å fortelle om kunder etc ;) Man vet aldri hva sjefen kan finne på nettet..

  Venninna mi fikk sparken pga dette, forresten.

  SvarSlett
 4. jeg DØR av denne bloggen, beste jeg har lest på lenge. ble sittende å lese hele siden, og kommer nå for sent til skolen. møkkablogg;)

  SvarSlett
 5. ahahahah, digg blogg!!

  SvarSlett
 6. Kom over denne bloggen i dag, og herregud så genial den er! Måtte lese og le meg igjennom alle innleggene. :)

  SvarSlett
 7. nå har jeg faktisk lest HELE arkivet, og jeg ler og ler og ler. nesten så jeg får lyst til å begynne å jobbe på min gode nabo, rimi. skriv oftere, jeg elsker bloggen:)

  SvarSlett
 8. Leste hele bloggen i går, KJENNER MEG IGJEN! Har jobbet i en Coop-butikk siden i sommer, og blir å gjøre det frem til sommeren. Kommer definitivt til å følge med her framover! Dere skriver utrolig bra!

  SvarSlett
 9. Sv: Ikke sant! Ble så glad da jeg fant denne på Urban Outfitters. De har andre søte også, som feks denne: http://images.urbanoutfitters.com/is/image/UrbanOutfitters/14161236_07_b?$detailmain$

  Iih.

  SvarSlett
 10. Herregud. jeg dør :-D

  SvarSlett
 11. Er skummelt det der. Husker jeg solgte øl til ei jente som så ut som om ho var 30, men som viste seg å være 16! Gjett om jeg var ekstra påpasselig med å spørre om leg etter det.

  SvarSlett
 12. Jeg ser ingen grunn til at du skulle bli flau - det er jo DE som ser ut til å være yngre enn det de er! Og hvis de er over 18, hva er problemet?

  Hva angår ICA-gutten. Jeg hadde kjøpt en six-pack og nekta å vise leg før han spurte om det, bare for å gni det inn. Og jeg er avholds.


  Ser nå at dette ble skrevet i 2009. Heh. Poster likevel.

  SvarSlett
 13. Anon over meg: Disse jentene blogger jo enda, så ser jo ikke noe problem i å poste i gamle poster.

  Jeg kan foresten si at jeg blir utrolig skjeldent spurt om legitimasjon. En av grunnene til det er at jeg ser ut som jeg nesten akkurat har krysset 30 år og jeg er nå snart 24 :P Eneste gangene jeg har blitt spurt, var på dagen jeg fylte 18 og en dag i fjor på vinmonopolet. Det var gøy.

  SvarSlett