Livet i en dagligvareforretning er ikke bare pip-pip-pip. Det er også poser som revner, ølsalg som stenger og melk som lekker. Og noen ganger litt kjærlighet. Hvilken vei skal egentlig chipen på bankkortet?

mandag 22. november 2010

Hei, hå - nå er det jul... allerede

På Facebook finnes det utallige grupper som skriker ut sitt hat mot jul i oktober. ”Nei til jul i oktober” har over 48 000 medlemmer, og jeg må si jeg er både imponert og rørt. Det er så flott å se så mange engasjerte mennesker! Og et så viktig og meningsfylt tema, da gitt! Kjør debatt, liksom!

Vel, vel. Kommende julefeiring blir min fjerde som butikkansatt, og til dere som ikke visste det fra før – butikkmedarbeidere er selvfølgelig ansvarlige for at pepperkaker, julegodis og julebrus havner i hyllene allerede i oktober. Det er med andre ord helt riktig å komme bort til oss, skjelle oss ut etter alle kunstens regler og generelt klage til krampa tar dere.

Dame med sykkelhjelm
(slenger en boks pepperkaker på disken): Hallo! Selger dere slikt allerede, altså?

Jeg: Eh, ja. Julevarene kom faktisk to uker tidligere enn planlagt i år! Og vi er nesten nødt til å sette dem ut, ellers - … 

Dame med sykkelhjelm: Jeg synes det kommer tidligere og tidligere for hver år, jeg! Det er jo ikke noe koselig å spise pepperkaker i oktober! 

Jeg: Nei, jeg er vel for så vidt enig med deg i det. Men… - 

Dame med sykkelhjelm: Helt forkastelig, er det! Det kan da ikke fortsette sånn! Kommer pepperkakene i september til neste år da, eller? Og juletrærne i oktober? Håh!

Jeg (vet ikke hva jeg skal si): Hm, ja, det kan man jo lure på… 

Dame med sykkelhjelm (peker på pepperkakeboksen): Skal du ikke slå den inn?

Jeg (litt paff): Eh? Skal du ha den?

Dame med sykkelhjelm: Selvfølgelig skal jeg det! Hvorfor tror du ellers jeg legger den på rullebåndet?

Jeg: Åja, jeg beklager. Trodde bare at… nei, glem det. 

Dame med sykkelhjelm: Ungene er så glad i de kakene, skjønner du! Og de koster jo bare ti kroner boksen!

Jeg: Jasså… jeg skjønner.

Jeg håper hele familien nøt pepperkakene! Et par dager senere var jeg på jobb igjen, og etter en stund i kassa kom det en liten gutt bort i meg. Han lurte på om vi hadde julebrus. Det kunne jeg forsikre ham om at vi absolutt hadde, og trasket deretter bort til det gigantiske julebrustårnet som var plassert midt i butikken. Tomt. Ikke en julebrusflaske å se. På to-tre dager hadde kundene drukket opp hele bruspallen vår. Et par timer seinere fikk jeg enda en juleforespørsel.

Stresset dame
: Selger dere ikke julekalendere her?

Jeg: Nei, dessverre. Ikke ennå. Men de kommer nok om ikke så lenge, antakelig i begynnelsen av november. 

Stresset dame: Det hjelper jo ikke meg så mye, jeg trenger kalenderen i morgen!
Høh? Hvorfor det?
Jeg: Hm, åja. Beklager.
Stresset dame: Søren altså!

Jaja, dere. Nå er det bare en liten måned igjen til jula faktisk setter inn. I skrivende stund selger butikken min julebrus, julekaker og julemarsipan i store mengder. Julekalenderne har kommet, ekle sjokoladekalendere til ti kroner, og de selges i bøtter og spann. Ribba vi hadde på tilbud for et par uker siden, ble utsolgt etter få dager. Julesylte, lutefisk og julepølse slenges opp på rullebåndet. Juletallerkenen til Fjordland også. Forbrukerne setter åpenbart pris på både julegodter og -kjøttvarer. Er det egentlig så rart at julevarene slippes i oktober og november, når de blir utsolgt gang på gang? Jeg bare spør.

15 kommentarer:

 1. først skjeller hun deg ut, så skal hun ha pepperkaker? -.-
  x

  SvarSlett
 2. Hahha, jeg liker viktigheten av å påpeke at hun hadde sykkelhjelm på hodet.

  SvarSlett
 3. Hahaha! Kjenner meg igjen fra min glanstid på Ica. Morsom blogg.

  SvarSlett
 4. Veldig viktig med julekalender FØR 1. desember, ja

  SvarSlett
 5. Mye rart man skal oppleve når en jobber i butikk..det er helt sikkert. Alle liker å ha noe å klage/syte om...og normenn elsker å snakke om været...

  SvarSlett
 6. Huff.. Har også komt borti noen kunder av den sorten der i løpet av min tid som butikkansatt...

  SvarSlett
 7. Jeg er også en sånn type som generelt misliker folk og ikke liker å høre på alt tullpratet deres. Derfor har jeg valgt å ikke jobbe i butikk. Noe å vurdere for deg også, kanskje?

  SvarSlett
 8. @anon Synd for deg.

  Jeg synes innleggene her på bloggen er rimelige* og det er tydelig at hvis du er normal eller kanskje tilogmed hyggelig mot de ansatte i en butikk, ja så er de hyggelige tilbake. Har aldri hatt en sånn jobb selv men er nesten alltid høflig og ofte blid og får som regel et smil i retur. Det er okai synes jeg.


  *Det er et tidligere innlegg her hvor det sto noe om at panteautomatene "ikke er mitt ansvar" eller noe sånt. Vel, er kundens ansvar da liksom?
  Når automaten stopper mens jeg panter så må den settes igang igjen, men ikke av meg.
  Og et evig fuck you går ut til den hos Tomra som fant på at lyden som kommer når du legger på flasker for fort eller feil eller hva det måtte være skal være en jævla sirene!? Bare dø.

  SvarSlett
 9. Anonym: Jeg ler/gråter av deg!

  Frode: Takk for en fin tilbakemelding! Jeg er ærlig talt ikke helt sikker på hvilket innlegg du refererer til, men én ting er i hvert fall klinkende klart: Panteautomaten er IKKE kundenes ansvar. Den er det de ansatte som skal ta seg av. Panteautomaten i butikken der jeg jobber er imidlertid et realt beist, men det hjelper strengt tatt ikke å bli sint - verken på automaten eller på kundene. (:

  SvarSlett
 10. Jeg liker at dere har endret fra "lagt inn av" til "hilsen". Så mye triveligere!

  SvarSlett
 11. Jeg har lest HELE bloggen jeg. It's awesome, og hjelper meg gjennom tunge stunder i kassa. Som når kundene begynner å skrike og kaste varene sine på meg fordi jeg "beskylder dem for å stjele", og andre morsomme ting. Gotta love it.

  SvarSlett
 12. Haha, genialt innlegg!
  Oktober synes jeg er i tidligste laget å selge julestæsj, og jeg har av en eller annen merkelig grunn innstilt meg på at "midten av november" er et passelig tidspunkt - fram til da er det jo bare for meg å la være å kjøpe julematerialene (i stedet for å skjelle ut de ansatte mener jeg; men det ville jeg jo ikke gjort uansett).
  Jeg jobber i en ferskvareavdeling selv, og jeg er allerede møkk lei av den dumme lutefisken og rakørreten som ligger i fiskedisken, spørsmål om hvordan man lager ribbe, og hvor lenge man egentlig må vanne ut pinnekjøttet!

  SvarSlett
 13. Haha, genialt blogg!

  Min gode venninne jobber på Kiwi, og sånn rundt 9 om kvelden 30.november kom det en kunde og skjelte henne ut fordi de var tomme for kindereggkalender eller whatever... Ikke hennes problem at han ikke rakk å kjøpe julekalender i løpet av de 2(!!!) månedene den har vært i butikken, så han måtte pent nøye seg med en sjokoladekalender til 9,90,- Hehe

  God jul!

  SvarSlett
 14. Herlig med dobbeltmoral :D

  Ærlig talt forsøker jeg holde meg unna julevarer i oktober-november, men julebrusen... åh den er vanskelig å motstå...

  SvarSlett
 15. God dag til dig, her er en hurtig påmindelse, bare hvis du har brug for en rigtig stavekontrol for at hjælpe med at genoplive dit smuldrede forhold her er en, der virkelig er alsidig, medfølende og pålidelig, når det kommer til stavning .. Læge Egwali stavning hjemme er den det rigtige valg for dig. Kontakt og forklar ham, og jeg kan forsikre dig om, at resten ville være fuldstændig magi, mit kærlighedsliv var på randen af sammenbrud, indtil jeg bestilte en kærlighedsfrase, jeg er et levende vidne i dag og også bruger jeg dette middel til at lade verden vide af denne store stavelæge, der bragte fred og ro til mit hjem, Tal med ham i dag og få din følelsesmæssige frygt smidt væk.
  Du når ham ved disse kontakter!

  WhatsApp: +2348122948392
  Kurer: dregwalispellbinder@gmail.com

  SvarSlett