Livet i en dagligvareforretning er ikke bare pip-pip-pip. Det er også poser som revner, ølsalg som stenger og melk som lekker. Og noen ganger litt kjærlighet. Hvilken vei skal egentlig chipen på bankkortet?

torsdag 24. juni 2010

Flere legitimasjonshistorier

Her om dagen leste jeg gjennom Ingrids artige legitimasjons-innlegg, og humret for meg selv. Da slo det meg at jeg faktisk har mange liknende historier på lager, og nå som det er sommer og sol og ”ølsesong” passer det jo fint å legge dem ut. I min butikk er vi veldig strenge når det gjelder legitimasjonsplikt (det burde alle butikker være!), og jeg blir stadig skjelt ut av sinte ungdommer som ikke får øl. Det er mange som ikke vet at man skal vise legitimasjon uoppfordret hvis man er under 23 år, for å si det sånn.

En gang kom det en guttegjeng inn i butikken. Jeg fulgte dem med øynene der jeg satt i utkikkstårnet mitt (dvs. kassa), og jeg skjønte raskt at ingen av dem var fylt 18 år. For det første så de ut som de var rundt 14-15, og oppførselen deres var mistenkelig. De småløp rundt i alkoholavdelingen, fniste nervøst og stakk hodene tett sammen. Plutselig sprintet nesten hele guttegjengen ut av døra – kun én av dem ble igjen. Til gjengjeld skulle han kjøpe fire sixpacks med øl. Jasså, tenkte jeg.

Jeg: Hei! Har du legitimasjon?

Gutten flakket med øynene og klappet seg dramatisk på bukselommene. 

Gutt: Å nei, det har jeg visst glemt gitt!

Jeg: OK. Da kan jeg dessverre ikke selge denne ølen til deg. 

Gutt: Men jeg er 18, altså!

Helt sikkert.
Jeg: Så lenge du ikke kan vise meg gyldig legitimasjon, får du ikke kjøpt øl. 

Gutt: Åh, kom igjen a! Vær litt grei!

I så fall vil greiheten min koste meg jobben, din drittunge.

Jeg: Hehe, jeg tror ikke det du. Jeg tror ikke at du er gammel nok til å kjøpe alkohol, heller. 

Gutt: Helvete!

Og det var enden på ølvisa for ham. Jeg var fornøyd. Det blir jeg også når jeg tar folk med falsk legitimasjon. Jeg er født og oppvokst der butikken min ligger, og takket være skolekatalogene vi fikk på ungdomsskolen, har jeg en viss oversikt over hvem i nærområdet som er yngre enn meg. Selvfølgelig vet jeg ikke hvem alle er, men jeg er veldig flink til å kjenne igjen folk jeg har sett på denne type bilder – og huske navnene deres. Faktisk er dette en av mine største spesialiteter her i livet. Eh, kanskje min eneste spesialitet. Uansett:

Snusgutt: Hei. 

Husker at han der er yngre enn meg.

Jeg: Hei! Har du legitimasjon?
Snusgutt: Ja, her. 

Haha, det der er jo en av vennene hans. Likner ikke, en gang. 

Jeg: Eh, dette er ikke deg. Jeg kan ikke selge-
Snusgutt: OK, OK! Og så sprintet han ut, rød i trynet. Det er tydeligvis ikke så festlig å bli tatt med falsk legitimasjon. Noen måneder seinere kom fyren tilbake, med nok en snusboks i hånda. Denne gangen kunne han imidlertid bruke sitt eget bankkort – nå hadde han fylt 18. 


Jeg (med et smil): Jasså gitt, nå kan du bruke ditt eget leg altså?
Snusgutt (flau igjen): EHEHE, ja. Er det ikke irriterende med folk som kjenner igjen alt og alle, dere? Synd for mindreårige at jeg er en slik person. Av og til kommer legitimasjonen til tidligere klassekamerater på besøk:

Jeg: Hei, hei!

Åpenbart mindreårig gutt med masse øl: Hei. 

Jeg: Har du legitimasjon?
Åpenbart mindreårig gutt med masse øl: Jada. Her.

Jeg tar en rask kikk på kortet, og må øyeblikkelig anstrenge meg for å ikke begynne å le. Bildet på bankkortet er nemlig av Martin, en gutt jeg gikk i klasse med gjennom hele barneskolen. Faktisk så jeg ham nesten hver dag fram til vi begynte på videregående. Martin befinner seg for tiden i en annen by, der han studerer.

Jeg: Dette er ikke deg. 

Gutten begynner umiddelbart å flakke med blikket. Et klassisk tegn på at man bruker falsk legitimasjon. 


Åpenbart mindreårig gutt (nervøs): Jojo, det der er meg. 

Jeg: Nei, det er det ikke. Dette er Martin, som jeg gikk i klasse med i seks år.
Åpenbart mindreårig gutt (med tynn stemme): Åh… ja vel.
Jeg: Ja. Med andre ord får du ikke kjøpt øl av meg. Faktisk kommer jeg til å melde fra om dette til sjefen min, og hvis du prøver deg med falsk legitimasjon igjen…-
Åpenbart mindreårig gutt (rødflammet ned til halsen): Greit. 


Deretter spurtet han ut av butikken. Jeg ga meg selv en velfortjent stjerne i boka.

Moralen er: Ikke bruk falsk legitimasjon, det er strengt forbudt og kan få alvorlige konsekvenser for både deg og den du låner leg av hvis du er uheldig. Dersom du ikke er gammel nok til å kjøpe alkohol, får du pent vente til du blir 18. Det finnes dog andre (og hakket mer lovlige) måter å få tak i alkohol på selv om du er mindreårig. Det vet jeg alt om, tihi. Forøvrig kommer det også ungdommer som tror de ser så voksne ut at det ikke er noe vits i å ta med seg et bevis på hvor gamle de er. Som jeg skrev innledningsvis: Hvis du er under 23 år, er du faktisk pliktet til å vise legitimasjon uoppfordret. I hvert fall er du nødt til å ha med deg legitimasjon, slik at du har noe å vise fram hvis personen i kassa spør deg.


Kjempehøy gutt: Halla!

Hm, han der ser altfor ung ut i ansiktet til å være over 23.

Jeg: Hei! Har du legitimasjon?

Kjempehøy gutt: Nei, det har jeg ikke. Bussen min går om to minutter, jeg har bare med meg busskort. Det er jo bare tre øl!

Jeg: Sorry, jeg kan ikke selge til deg hvis du ikke har leg. 

Kjempehøy gutt: Hallo! Du ser vel at jeg er over 18! Jeg har handla her mange ganger før!

Eh, jeg har i hvert fall aldri sett deg tidligere.
Jeg: Jaha. Hvor gammel er du, da? 

Kjempehøy gutt: Jeg er 18 år, født i 91! Jeg går på Fagerborg!

Hvilken skole du går på er vel strengt tatt ikke spesielt relevant. Du kunne gått på Harvard for min del!

Jeg: Ja vel, det kan godt hende. Men så lenge du ikke har leg, kan jeg dessverre la deg kjøpe øl her. Du er nødt til å ha med deg legitimasjon når du er under 23 år!
Kjempehøy gutt: Faen ass, dette gidder jeg ikke!

Og så gikk han. Det var jo egentlig ikke noe poeng i å bli stående, heller. Om han faktisk var 18 år, er det umulig å vite. Øl fikk han i hvert fall ikke. Lurer på om han rakk bussen sin… 
PS! Har du kjempelyst til å sjekke ut dine egne kunnskaper om legitimasjonsbruk og ølsalg? Sjekk ut Ølsalgsskolen på http://olsalg.no/!

18 kommentarer:

 1. Hahaha, hvert innlegg er like fantastisk underholdende!

  Og det er en grunn til at jeg aldri kunne funnet på å prøve å kjøpe alkohol (eller røyk, for den saks skyld) før jeg fyller 18.

  SvarSlett
 2. jeg er 30+ og blir av og til spurt etter leg fortsatt, kompliment eller? ;)

  SvarSlett
 3. Haha, jeg har nettopp begynt å jobbe på matbutikk og alle jeg spør om leg er minst tre år eldre enn meg (jeg er 20...). Har tatt meg selv i å si (altfor) ofte at de bare må ta det som et kompliment, og så ler jeg det bort. Herregud, flaut altså.

  SvarSlett
 4. Forunderlig at de ikke er mer oppfinnsomme, egentlig - som du sier, det er andre og lovlige metoder ... :) Jaja, det er lenge siden den tid for min del. Likevel blir jeg fortsatt spurt om leg ved enkelte tilfeller, og da blir jeg igrunne litt glad siden jeg er først i tredveårene :) Alltid like smilende å lese her!

  SvarSlett
 5. Vise leg uoppfordret er jeg dårlig på, men det henger kanskje sammen med at jeg kun kjøper alkohol på butikken jeg selv jobber i. Kollegaene mine er klar over at jeg er gammel nok til å sitte i kassa og da virker det litt unødvendig å vise leg. Jeg skal huske på det om jeg handler andre steder. : )

  SvarSlett
 6. Jeg hadde en kunde en gang som "var 18", men da jeg spurte etter leg ble hun litt stressa og begynte å lete i vesken sin etter legitimasjon. Hun lette kjempelenge før hun "kom på" at hun hadde blitt frastjålet lommeboken dagen før :P ... Er det noe du glemmer?

  SvarSlett
 7. Åååå legitimasjonshistorier. Jeg elsker det. Jeg jobber i platebutikk, og vi har også ganske strenge regler på film og spill. Jeg synes det er veldig morsomt å nekte 13-åringer Modern Warfare:)
  Jeg har også jobbet i den lokale videobutikken, og da kom det ofte småsøsken av folk jeg hadde gått i klasse med som var langt under atten for å kjøpe røyk. Men det gikk ikke gitt!

  SvarSlett
 8. ah, legitimasjon! det beste med å jobbe på narvesen er når åpenbart mindreårige kommer og skal ha snus/røyk, går først og henter det de skal ha før jeg spør om de har leg, elsker å se det stolte blikket deres når de tror de har klart oppdraget bli borte med en gang jeg spør.

  SvarSlett
 9. hadde faktisk en sånn i dag som jeg visste var født i 93.. i tillegg hadde han falskt legg med bilde av han selv.. som om han kunne være ett år eldre enn meg... elsket blikket hans når jeg forklarte at jeg husket å ha gått på barneskole med han og at jeg var en av russen som vannet han på vgs i år. mohaha

  SvarSlett
 10. Etter at jeg fylte 40 har jeg nesten aldri blitt spurt om legitimasjon, men broren min på 46 ble spurt på polet nylig. Han ble så paff at han nesten mistet flasken på gulvet, men måtte gå hjem med uforrettet sak for han hadde ikke tatt med seg førerkort.
  Tror kanskje poldama var litt vel streng?

  SvarSlett
 11. Jeg er litt spent på hvilke "lovlige" metoder du mener folk under 18 år skal benytte seg av?

  SvarSlett
 12. Kassadame: Jeg skrev "hakket mer lovlige". At mindreårige skaffer seg alkohol, er selvfølgelig ikke lovlig uansett. Men det finnes andre måter å få tak i drikkevarer på uten å bruke falsk legitimasjon. Hvilke metoder som kan brukes, har jeg ikke tenkt å legge ut om. Mindreårige klarer å få tak i alkohol dersom de går inn for det uansett.

  Forøvrig oppfordrer jeg ikke til slike handlinger, og jeg synes det er litt urettferdig at du skriver at jeg "mener folk under 18" skal benytte seg av noe. For det gjør jeg slettes ikke. Min jobb er å sørge for at ingen mindreårige får kjøpt alkohol hos meg, og det har jeg klart hittil. Noe særlig mer enn det kan jeg faktisk ikke kontrollere.

  SvarSlett
 13. Noen her inne som vet om butikkansatte må godta postens id-kort?

  SvarSlett
 14. Ja, Postens id-kort er godkjent legitimasjon. Enn så lenge, i hvert fall. Posten har sluttet å lage id-kort nå.

  SvarSlett
 15. Eneste som er "Legitimasjon" legitimasjon i Norge er pass.

  Eneste butikkene MÅ godta.

  En kan faktisk hvis en *vil* være en dritt (noe ingen i butikken vil) nekte alle andre former for legitimasjon.

  Det er helt opp til butikken selv å velge hva en vil godta som ID, og hva en vil forkaste, men det er jo klart at en prøver å være noenlunde oppegående. :)

  (Dette er fra ordensvakt-kurset.)

  Når det er sagt at de ikke *må* godta det, må de jo også ha en god grunn. Dersom lensmann har vært bortom og sagt at en eller annen gjøk har lagd 10 000 falske postens ID kort og solgt dem til mindreårige er det en ganske god grunn.

  "Jeg liker ikke trynet ditt" er IKKE en god grunn.

  Håper det hjelper litt på.

  SvarSlett
 16. Jeg mener at de nevnte ungdommene, som ble tatt i ID-forfalskning, burde vært politianmeldt sporenstreks. Det er jo veldig alvorlig. Neste gang bør dere ta ansvar for å gjøre dette, dere butikkansatte.

  SvarSlett
 17. Helt enig med siste. Ikke vær stolte av at dere tar noen med falsk legitimasjon, hvis dere ikke får det politianmeldt for dokumentforfalskning.
  Mine ansatte har stående ordre på at falske leg skal meldes inn til meg med en gang, og så leveres det politianmeldelse. Ikke bare for å få den spesielle ungdommen til å skjønne at han har driti seg ut, men ryktet vil gå og unger slutter å prøve og handle de aktuelle varene med falsk leg.

  SvarSlett
 18. Er det noe som er verre enn fjortisdrittunger på 18 år og 3 dager som skal le og fnise eller bli sur og lage en stor scene på å måtte vise leg?! Vil du gjøre meg forbanna er dette den rette måten å gjøre det på. Da pleier de å få en sur "er du UNDER 23 år skal du vise leg UOPPFORDRET" gjennom sammenbitte tenner. Det må sies at det har jeg har nedverdiget meg selv til flere "du er såvidt gammel nok til å kjøpe øl/røyk så SÅKLART SKAL DU VISE LEG! Nestegang har du leg'et KLART når du skal kjøpe øl/røyk".

  Ingenting er imidlertid så "BURN" som nevnte folk som fniser og ler av meg når jeg spør om leg. De kommer gjerne med kommentarer som "spør DU meg etter LEG?!" som for å gjøre meg flau og poengtere med at de er sååå voksne og eldre enn meg. Sorry, men den går ikke. Jeg er garantert eldre enn deg og blir rettogslett ikke flau om det skulle vise seg om du er 30+. Forskjellen på oss to er at jeg vet at jeg ser ung ut og dermed ikke lager en scene over at jeg må vise leg. Da er det veeeldig gøy å kommentere alderen til idioten framfor meg. "Jajah, du er bare 21 du ja.. Jaja.." og gjerne le litt hånlig. Erfaringen sier at de ikke gjør det igjen.

  SvarSlett