Livet i en dagligvareforretning er ikke bare pip-pip-pip. Det er også poser som revner, ølsalg som stenger og melk som lekker. Og noen ganger litt kjærlighet. Hvilken vei skal egentlig chipen på bankkortet?

fredag 22. januar 2010

Kunde jeg vil bli venn med #1

Denne bloggen skal ikke bare handle om dumme kunder. For det finnes ikke bare om dumme og teite kunder. Det finnes også noen riktig så greie. Som jeg godt kunne tatt med hjem, hadde jeg ikke vært så sjenert. Og så er det jo ganske upassende.

Diskusjonen om hvilken vei strekkoden skal legges har vi jo hatt allerede, men jeg tar det igjen. Jeg vet ikke om du har tenkt på det, det er så vidt jeg har tenkt på det, men hvor mye jeg faktisk bruker armene på jobb? I Norge er det ikke kultur for å sette strekkoden fra kassereren, noe som betyr at jeg må snu alle varene. Halvannen litere med brus veier mye, hele kalkuner veier mer. Og alt må jeg snu og vende på i åtte timer i strekk. Er det rart jeg får senebetennelse?

Noen ganger kommer det omtenksomme kunder. En venninne av meg som jeg jobber sammen med har i lang tid fortalt meg om den ene gangen hun fikk en kunde som snudde alt riktig vei. Og i julen kom han igjen! (Jeg regner med at det er samme fyren i alle fall.) Jeg la ikke merke til det før midt i kjøpet, men han stod og snudde på alle varene og satte dem forsiktig på båndet. Og så glad jeg ble, jeg ble helt varm om hjertet og det bruste litt i hodet. Men feig som jeg var turte jeg ikke si tusen takk, jeg følte meg mer teit som satte så stor pris på det. Jeg noterte meg dog navnet hans, jeg tenkte å sende ham et brev hvor jeg skrev hvor stor pris jeg satte på sånne mennesker som ham, men jeg turte ikke det heller. Det kunne jo kanskje misforståes som at jeg er en crazy stalker.

Men etter det kjøpet merket jeg at jeg ikke var sliten i håndleddene i det hele tatt. Det er deilig å få anledning til å løfte så lite som mulig.

Jeg har nå skjønt at det et flere mennesker som legger strekkodene riktig vei. Da vil jeg bare si: Jeg elsker dere alle sammen, og jeg håper dere vil komme i fødselsdagsselskapet mitt.

23 kommentarer:

 1. ÅÅ det har jeg ennå ikke opplevd, men gjør det selv hver gang!

  SvarSlett
 2. Jeg har gjort det flere ganger, men gjør det dessverre ikke hver gang. Skal bli bedre. Og om du satt i kassen hadde jeg i hvert fall gjort det!

  SvarSlett
 3. Oj, dette problemet har jeg aldri vært klar over, rett og slett. Takk for informasjonen - fra nå av skal jeg forsøke å huske å legge strekkodene riktig vei. :-)

  SvarSlett
 4. Gjorde det i dag, etter å ha lest på bloggen her. Fikk et stort smil tilbake. 8-)

  SvarSlett
 5. jeg pleier å gjøre det. det virker som om danskene har bedre kultur for sånt.
  dét, og å sette sånn..deleskilt etter varene sine, så kunden bak vet når det er greit å plassere varer på båndet.

  SvarSlett
 6. Var akkurat på den lokale Rema1000 og jeg gjorde nettopp det, altså snu strekkodene rett vei, men merka hun i kassa seg det? NEI! hun satt likevel (sikkert av vane) og snudde på alle varene...så der stod jeg som skuffa kunde og trodde jeg hadde gjort en fin ting, men ble bare skutt ned igjen.. men jeg kommer likevel til å legge strekkodene rett vei neste gang for EN dag oppdager hun det vel? :)

  SvarSlett
 7. Da har hun nok ikke jobbet der lenge nok for jeg hadde merket det med en gang!!

  SvarSlett
 8. Uff, jeg har aldri tenkt på det selv, men skal gjøre det neste gang. Lover!! Men nå ble jeg plutselig litt usikker.... Hva er riktig vei?

  Er det når varen med strekkoden peker opp i retning MOT bipperen? Gøy å lese bloggen din/deres:)

  SvarSlett
 9. Gjør det på IKEA men har aldri tenkt over det i dagligvare før. Lover å begynne!! Og så lurer jeg på hvor lang tid det tar før noen merker og setter pris på det .....

  -Silje
  pssst jeg vil gjerne komme i bursdagen din men oslo er for langt unna Bergen! Flytt den nærmere!

  SvarSlett
 10. Det er jo en gammel vane å snu på alle varene, men man (les: jeg) vet jo ca hvor på varene strekkodene er plassert. Og det er ikke sikkert at alle (les: meg) sier tusen takk og klemmer deg, men det gjør jobben vår mye lettere og mye mer behagelig. Anna Sam (den franske versjonen av oss) løftet 800 kilo per arbeidsdag, jeg er sikker på at norske kasserere ligger på samme nivå.

  SvarSlett
 11. Jeg gjør det alltid på IKEA (pga store tunge ting) og på polet (fordi de eksplisitt ber deg om å gjøre det på Systembolaget og jeg er et vanedyr), men nå skal jeg jaggu meg begynne i vanlige butikker også.

  SvarSlett
 12. Hadde en gang en kunde som gjorde det, jeg husker det enda! Har dessverre aldri sett ham siden. Merker også at de har en annen kultur på det nede på kontinentet. Danskene som handler hos meg legger alltid varene én og én, og avslutter med skillepinnen. Opplever stadig nordmenn (utelukkende unge menn) som bare tømmer handlekurven oppå båndet. OMG.

  SvarSlett
 13. Bare en tanke: Kanskje butikkene kunne oppfordret kundene til å gjøre dette gjennom et diskret lite skilt? Som arbeidsgiver burde de både ha ansvar for og interesse av at deres ansatte ikke pådrar seg belastningsskader.

  SvarSlett
 14. Jeg er SÅ enig med deg!! Jobber på Coop Mega selv, og har et par-tre faste kunder som pleier å legge alle varene med strekkoden riktig vei. Jeg blir like glad hver gang jeg, er så koselig at noen gidder å tenke på oss stakkars kassamennesker :P

  SvarSlett
 15. Jeg har i mange år lagt varene pent etter hverandre på båndet og med strekkoden mot scanneren om det er mulig. Jeg har da opplevd "kjeft" fra folk bak meg i køen som sier at jeg sinker køen ved ikke å stable alt på båndet som de selvfølgelig gjør selv. De i køen forstår jo ikke at det også går mye raskere i kassa enn at den som betjener kassa må løfte alt ut av berg med varer. Jeg har derimot meget ofte opplevd å få takk fra den som betjener kassa.:-))

  SvarSlett
 16. Jens-Chr: Skjell dem ut tilbake. Bare du ikke sinker den i kassen, kommer ikke de bak deg seg fortere ut av butikken.

  SvarSlett
 17. Jeg syns dette var morsomt å lese, helt til "barnehage" ble nevnt litt for ofte. Jeg eier og driver en barnehage - og syns ikke sammenligningene var treffende. Alt for mange tror at vi leker barnehage - men det er en like seriøs bedrift som alt annet! Vi har utfordringer som alle andre; og om barna er små så er de veldig ofte klokere enn mange voksne!Og de fleste av oss som jobber der (for det er alltid unntak) mener vi har den beste jobben som finnes! Sammenlign heller med voksne som surrer rundt - regjering, EU parlamentet...
  Heidi

  SvarSlett
 18. Jeg skal ha rabatter for å gidde å tenke på sånt...

  SvarSlett
 19. Kan dere gi en helt presis beskrivelse av hvordan strekkoden skal plasseres? Opp eller ned? Mot kassereren eller fra? Jeg vet faktisk ikke særlig mye om bippere/scannere.
  Sist gang jeg var på ICA la jeg alle opp og mot kassereren. Hun måtte da snu varene fordi leseren tydeligvis var i platen foran henne. Er det slik i alle butikker?
  Husk at vi kunder ikke nødvendigvis er ondskapsfulle idioter selv om vi ikke vet alle detaljer om butikkarbeiderens jobb.

  SvarSlett
 20. Jeg sliter litt med denne: Jeg vil gjerne gjøre det «riktig», altså med strekkoden mot scanneren, og jeg legger varene slik når jeg får det til på en enkel måte. Men dersom jeg må begynne å bruke tid og utrente øyne på å lete etter strekkoden, mens dere bak kassa finner den med en liten håndleddsbevegelse, da tror jeg at jeg gjør hele handleopplevelsen bedre for de aller fleste ved bare å få varene opp på båndet så snart som mulig.

  SvarSlett
 21. Her er det flere spørsmål om hvordan man legger varene riktig, men ingen svar??? Jeg vil også vite!

  SvarSlett
 22. Er vel liten vits i å komme med en kommentar siden dette innlegget er over 4 måneder gammelt, men kan komme med en liten kommentar likevel.

  Det aller mest vanlige er at scanneren er på andre siden av båndet for kassereren, derfor vil det være rett å legge varen med strekkoden mot deg.
  Unntaket jeg har lagt merke til er Ica Maxi, kanskje andre typer Ica forretninger også, der er scanneren i selve båndet, så i det tilfellet skal strekkoden ned i båndet.

  SvarSlett
 23. Det går fortere med litt trening, så det er bare å begynne.

  SvarSlett