Livet i en dagligvareforretning er ikke bare pip-pip-pip. Det er også poser som revner, ølsalg som stenger og melk som lekker. Og noen ganger litt kjærlighet. Hvilken vei skal egentlig chipen på bankkortet?

onsdag 3. februar 2010

PLU-koder

Hei alle sammen. Vi prøver oss med reklame på bloggen med visjonen om at vi skal bli så rike at vi slipper å jobbe mer for resten av livet. Hva syns du?

Men nå til dagens historie:

Frukt, grønnsaker, bakevarer og ting det ikke er stekkoder på (fryst ørret, mandler i løsvekt osv.) har en PLU-kode. Til vanlig er det fire tall, men jeg har også hørt om butikker som har tre. For da å få prisen på for eksempel 357 gram røde epler, legger man eplene på vekten, slår inn koden for epler – i dette tilfellet 5762, og så kommer prisen automatisk opp. Det finnes uendelig med PLU-koder og de som ikke brukes så ofte, som sharonfrukt (5293) havner lett i glemmeboken og da kan man spørre noen andre som jobber.
Det morsomste er dog med bakevarer. Kunden vet cirkus hvor mye bollen skal koste, det gjør ikke jeg, så noen ganger spør jeg en kollega om jeg ikke finner den i PLU-boken. Og kollegen svarer kanskje 5732. Da blir det bråk.
Kunde: Den skal ikke koste 57 kroner, den skal koste 8 kroner!
Jeg: Det er bare koden for å få slått den inn.
Indrekunde: Særlig, veldig særlig.

Andre ganger kommer kunder og forteller meg at epler koster 12,90 per kilo.
Jeg: Jaha.
Og så slår jeg inn koden og prisen blir veldig sjelden 12,90 kroner – fordi veldig få kjøper akkurat én kilo. En gang fikk jeg kjeft for det.
Kunde: Den skal koste 12,90!
Jeg: Men du har ikke kjøpt en kilo, derfor koster den bare 9,50.
Kunde: Men det står der borte at den skal koste 12,90!
Jeg: ...

Men det er også de kundene som faktisk vet alt:
En kollega av meg husket aldri PLU-kodene og måtte slå opp hver eneste kode for frukt hver gang. Unntatt en gang da det kom en kunde og fortalte henne kodene for alt han skulle kjøpe. Hvordan han visste det? Han hadde bra sifferminne, sa han.

10 kommentarer:

 1. 1981 for fryst ørret -.-

  SvarSlett
 2. I dag var det ei helt nyansatt jente på butikken. Jeg var vanskelig kunde og ville ha retur på noen greier jeg hadde kjøpt feil. Hadde ikke åpnet dem og jeg hadde med kvittering og greier. så det var ikke noe problem. Problemet var at ingen hadde lært henne hvordan hun kunne ta ting i retur. De hadde bare sagt "du får ta det etter hvert". Så da alle andre hadde pause og det var sånn passe med kø, kom vanskelig-kunden og ville ha retur. Stakkars jenta hadde ikke fått opplæring på den der telefon-calling-dingsen heller.
  Jeg syntes skikkelig synd på henne, hun var så stresset. Hvis hun er der i morgen også, tror jeg at jeg skal spørre henne om det går bra og så kan jeg vise henne hvordan man bruker den der telefon-dingsen så hun slipper å løpe etter folk.

  SvarSlett
 3. Har gode minner fra mine glade dager som kasseansatt hos Coop Mega to sommere for noen år siden.
  PLU-kodene er kanskje noe av det mest unyttige jeg har lært i hele mitt liv, men det er fryktelig morsomt å møte Coop ansatte fra hele landet og snakke høyt og lenge om PLU-kodene.
  Etter sommer nr. 2 tok jeg en telling og kom frem til at jeg kunne 102 firesifrede koder. Alt man lærer mens man lever :)

  SvarSlett
 4. Jeg liker når det er nye personer i kassa, som du ser at leter etter PLU-koden, og da bare si den til dem. Priceless!

  SvarSlett
 5. De PLU kodene man lærer etter dag èn: 5730 (banan) 330 (smågodt) 5516 (agurk). Jess. Og nei, du kan fortsatt ikke skrive av kvitteringsbeløpet på skatten, og ja, jeg har hørt den før;)

  SvarSlett
 6. 4015 for røde epler ( Meny) :P

  SvarSlett
  Svar
  1. oh det er helvete stressende å lette etter pakke til en kunde, mens det er kø ved kassen :(

   Slett